UE13

Process analytical chemistry (HEVS) (48 heures : 40 h CM +  8 h TD, 8 ECTS)

Learning outcomes and competences

– To be familiar with coupled analysis systems (LC-MSn, GC-MSn).

– To have profound knowledge in chemical instrumentation (spectrometry, chromatography, electrophoresis ) .

– To know classical online analysis systems.

– To know the multi-sensor and multi-component analysis principle.

– To choose the appropriate online analytical method.

– To implement the online analysis system.

– To be able to monitore process induced changes appropriately.

– To be able to optimize processes with analytical support.

 

Natural product chemistry (HEVS) (48 heures : 40 h CM +  8 h TD, 8 ECTS)

Learning outcomes and competences

– To know the major phytochemical families such as polyphenols,

terpenoids, alcaloids, isothiocyanates, …

– Biosynthesis of major phytochemical families.

– Occurrence of major phytochemical families.

– To be able to isolate phytochemicals.

– To be able to characterise phytochemicals using techniques like NMR, MS, FTIR.

– To know the principal bioactivity of phytochemical families.

– To know bioactivity tests and to be able to apply.

 

Projet tutoré en laboratoire (2 semaines, 8 ECTS)

Apprentissage de la démarche scientifique : l’objectif pour l’étudiant est de parvenir à résoudre un problème scientifique lié à l’analyse en recherchant la bibliographie, les conseils des enseignants et des chercheurs et en utilisant le plateau technique des salles de travaux pratiques ou des laboratoires de recherche de l’université, en présence de l’enseignant responsable ou en libre accès.

Des sujets en relation avec le sujet de stage de l’étudiant seront privilégiés.